Alternatif Okullar » Online Eğitimler

logo



Alternatif Okullar olarak alternatif eğitim yaklaşımlarıyla ilgili düzenlediğimiz online eğitimlere Türkiye ve yurtdışından alanında uzman eğitmenlerle devam ediyoruz. Eğitim duyurularına ulaşmak için İnstagram sayfamızı takip edebilir ya da web sitesinin e-bültenine üye olabilirsiniz.


6 Şubat’ta yaşanan deprem sonrasında Alternatif Okullar’ın pandemi döneminde başlayan online eğitimlerine katılan kişilerle bir dayanışma grubu oluşturduk. Depremden etkilenen üniversite öğrencilerine burs vermek, bilgisayar ihtiyaçlarına katkı sunmak amacıyla da online eğitimler düzenlemeye karar verdik. Bu eğitimler her ne kadar Alternatif Okullar’ın web sayfasında duyurulsa da, Alternatif Okullar’ın eğitimlerine katılan katılımcıların, online eğitim veren eğitmenlerin ortak ve gönüllü organizasyonuyla gerçekleşmektedir. Alternatif Okullar ise sadece duyurulmasına aracı olmaktadır. Eğitimler sonunda toplanan eğitim ücretlerinin tamamı, yine dayanışma grubunun içinde bulunan öğretim üyelerinin / görevlilerinin depremden etkilenen öğrencilerine burs olarak verilecektir. Eğitim ücretleri Dünya Yaşasın Derneği hesabında toplanacak ve belirlenen öğrencilere burs olarak aktarılacaktır.

ERKEN ÇOCUKLUĞA ALTERNATİF BİR BAKIŞ “MONTESSORI YÖNTEMİ”

TARİH VE SAAT: 12 NİSAN 2023 20.00-23.00

PLATFORM: Online-ZOOM

EĞİTMEN

HİLAL MUTLUSOY ÖKTEM: 1998 yılından beri psikolojik danışman, 2004 yılından beri Montessori eğitmeni olarak çocuklarla çalışan Hilal Mutlusoy Öktem, 2009 yılından bu yana da Türkiye’deki yüzlerce öğretmen, yönetici ve ebeveynlere Montessori yöntemini anlatmaya devam ediyor. 2009 yılında Binbir Çiçek Çocuklar Evi’ni kuran Öktem, 2020 yılına kadar bu kurumda sorumlu müdür, psikolojik danışman, Montessori eğitmeni olarak görev almıştır. 2009 yılından günümüze kadar çok sayıda Montessori öğretmen eğitimi düzenlemiş ve bu konuda danışmanlık vermiştir.

İÇERİK

Kişiliğin temellerinin atıldığı, çocuğun kendi potansiyelini keşfettiği 3-6 yaş dönemi, gelişimsel olarak kritik bir öneme sahiptir. Montessori felsefesi bu dönemde çocuğun, kendisi için düzenlenmiş bir ortamda, ihtiyaç duyduğu işleri kendi kendine yapabilmesi için rehberlik etmeye hazır yetişkinlerin eşliğinde gelişimine olanak sağlar. Çocuk ilgi ve yetenekleri doğrultusunda, bireysel hızında öğrenmesi için yüreklendirilir. Çocuğun kendi kendini inşa ettiği bu döneme eşlik eden yetişkinin; gelişimsel ilkeleri, farklı özellikteki çocuklara yönelik programları nasıl düzenleyeceğini, çocukta öğrenme merakını nasıl destekleyeceğini iyi bilmesi büyük önem taşır.

Bu eğitimde Montessori Yöntemi’nin felsefi temellerine ve sınıf içi uygulamalarına yönelik örnek uygulamalar paylaşılacak ve katılımcıların merak ettiği konulara ilişkin soruları cevaplanacaktır.

ÜCRET VE KAYIT: Katılım ücreti 200 TL’dir. Çalışmayan ön lisans ve lisans öğrencileri için ise 150 TL’dir. Eğitim ücretini karşılamakta zorlanan üniversite öğrencileri için askıda eğitim de hediye edebilirsiniz. Askıda eğitim hediye etmek istiyorsanız kayıt formunun ‘eklemek istedikleriniz’ kısmına not düşebilirsiniz. Kayıt için sayfanın sonunda yer alan kayıt formunu doldurmanızı rica ediyoruz. Form bize ulaştıktan sonra kayıt bilgileri size e-posta ya da Whatsapp mesajı olarak iletilecektir.

ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİNDE YEŞİL BECERİLER: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN EĞİTİM

TARİH VE SAAT: 26 NİSAN 2023 20.00-23.00

PLATFORM: Online-ZOOM

EĞİTMEN

DOÇ. DR. DENİZ KAHRİMAN-PAMUK: Deniz Kahriman-Pamuk, 2005 yılında Ankara Üniversitesi Okulöncesi Öğretmenliği Bölümü’nden lisans derecesini aldı. İki yıl, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir anaokulunda öğretmen olarak görev yaptıktan sonra, 2007 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Okulöncesi Eğitimi alanında yüksek lisans derecesini 2010 yılında, doktora derecesini ise 2016 yılında aldı. Araştırma alanları arasında erken çocukluk döneminde sürdürülebilirlik için eğitim ve doğa temelli uygulamalar ön plana çıkmaktadır. Ulusal ve uluslararası düzeyde yayınlanmış makaleleri, kitap bölümleri ve konferans bildirileri bulunmaktadır. Ayrıca TÜBİTAK desteği ile yürütülen ulusal- uluslararası projelerde, yürütücü ve uzman olarak görev yapmaktadır. 2016 yılından bu yana Mersin Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Temel Eğitim Bölümü, Okulöncesi Eğitimi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

İÇERİK

Dünyada ve Türkiye’de sürdürülebilirlik için eğitiminin en önemli unsurlarından biri, eğitimi veren öğretmenlerdir. 17-19 Mayıs 2021’de Berlin’de düzenlenen ve 2020-2030 yol haritasının açıklandığı, UNESCO Sürdürülebilir Kalkınma İçin Eğitim Dünya Konferansı (2021) sonunda yayımlanan Berlin Deklarasyonunda (2021) da sürdürülebilirlik için erken öğrenmenin ve eğitimcilerin kapasitesinin güçlendirilmesinin önemine vurgu yapılmıştır. 1 Kasım 2021 yılında açıklanan Glasgow iklim Paktı da eğitimcilerin rol ve sorumluluklarının altını çizmiştir. Dünyadaki bu gelişmelerin yanı sıra 28 Eylül 2022 de Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı, İklim Değişikliği Eylem Planını açıklamıştır. Bu bağlamda 2035 e kadar tüm öğretim programlarına sürdürülebilirlik için eğitim ile ilişkili olarak iklim değişikliği eğitiminin entegre edilmesine ve tüm kademelerden öğretmenlerin sürdürülebilirlik için eğitim ve iklim değişikliği eğitimine uyumlu bir şekilde güçlendirilmelerine karar verilmiştir. Öğretmenlerin, sürdürülebilir bir gelecek için iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltacak ve iklim değişikliği ile mücadele edilmesi süreci için gereken bilgi, beceri, tutum ve değerleri vurgulayan mesleki gelişim programları ile desteklenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda erken çocukluk eğitiminin ve bu alanda çalışan uzmanların, eğitimcilerin önemi ayrıca vurgulanmıştır. Çağımızın çocukları, geleceğin yetişkin adayları, toplum içinde sürdürülebilir bir hayat için en önemli rolü oynamaktadır çünkü insanların yaşamın erken yıllarında edindikleri tutum ve davranışlar kalıcı ve değişime dirençlidir. Bu noktada okul öncesi dönemdeki çocukların sürdürülebilir bir yaşamda etkin rol oynamaları için erken yıllarda edindikleri deneyimler önemlidir.

Bu eğitim, okul öncesi eğitime sürdürülebilir kalkınmayı ve küresel amaçları entegre etmek için gerekli temel bilgi ve deneyim paylaşımı yapmak amacı ile tasarlanmıştır. Eğitim içeriği aşağıdaki ana başlıklardan oluşmaktadır.

Sürdürülebilir Kalkınma

Sürdürülebilirlik için Erken Çocukluk Eğitimi: Çevresel, Ekonomik ve Sosyo- Kültürel Boyutları ile

İklim krizi ve sürdürülebilirlik için eğitim

Doğa temelli uygulamalar ve sürdürülebilirlik

ÜCRET VE KAYIT: Katılım ücreti 200 TL’dir. Çalışmayan ön lisans ve lisans öğrencileri için ise 150 TL’dir. Eğitim ücretini karşılamakta zorlanan üniversite öğrencileri için askıda eğitim de hediye edebilirsiniz. Askıda eğitim hediye etmek istiyorsanız kayıt formunun ‘eklemek istedikleriniz’ kısmına not düşebilirsiniz. Kayıt için sayfanın sonunda yer alan kayıt formunu doldurmanızı rica ediyoruz. Form bize ulaştıktan sonra kayıt bilgileri size e-posta ya da Whatsapp mesajı olarak iletilecektir.

KATILIM BELGESİ: Alternatif Okullar tarafından düzenlenen bir katılım belgesi verilecektir.

A’DAN Z’YE REGGIO EMILIA YAKLAŞIMI: BİLİNEN VE BİLİNMEYENLER

TARİH VE SAAT: 3 MAYIS 2023 20.00-23.00

PLATFORM: Online-ZOOM

EĞİTMEN

PROF. DR. HATİCE ZEYNEP İNAN: Prof. Dr. Hatice Zeynep İnan, erken çocukluk eğitimi konusunda geniş bir deneyime sahip bir eğitimci ve araştırmacıdır. Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans derecesine sahiptir ve Ohio State Üniversitesi'nden Erken Çocukluk Eğitimi yüksek lisans ve doktora dereceleri almıştır. 20 yılı aşkın öğretim deneyimine sahip olan Dr. İnan, Bursa Uludağ Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Universidad de Castilla-La Mancha ve Indiana-Purdue Üniversitesi gibi alanın önde gelen yüksek öğretim kurumlarında görev almıştır. Okulöncesinden doktora öğrencilerine kadar farklı seviyelerde öğrencilerle çalışmış ve ayrıca hizmet içi eğitimcilere ve yöneticilere profesyonel gelişim seminerleri vermiştir. Dr. İnan, 2007'den bu yana Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcılığı ve Okulöncesi Eğitim Programı Koordinatörlüğü gibi idari pozisyonlarında da bulunmuştur. Dr. İnan'ın araştırma uzmanlığı, özellikle Reggio Emilia Yaklaşımı, Proje Yaklaşımı, oyun temelli ve sorgulama temelli eğitim, yüksek kaliteli erken çocukluk eğitimi, erken çocukluk gelişimi ve eğitim yaklaşımları, modelleri ve programları alanlarını kapsamaktadır. Ayrıca, Dr. İnan etnografik araştırmadan betimleyici istatistiğe, nitel ve nicel araştırma yöntemleri kullanarak 46 hakemli makale yazmış, 5 yüksek lisans tezine danışmanlık yapmış, 22 kitap/kitap bölümü/ansiklopedi girdisi yayınlamış, 40 ulusal/uluslararası profesyonel toplantıda sunum yapmış ve önemli ulusal/uluslararasi projelerde görev almıştır. Halen, Texas A&M University-San Antonio'da lisans ve yüksek lisans seviyelerinde ders vermekte ve Federal devlet tarafından desteklenen Campus CARES projesi kapsamında, Reggio Emilia-ilhamlı Anaokulunun kurulumunda Co-PI olarak çalışmaktadır.

İÇERİK

Reggio Emilia okullarının çağdaş eğitim sistemindeki yerini nasıl anlarız? Reggio Emilia okulları sanat okulları mıdır? Reggio Emilia teknolojiye nasıl bakıyor? Reggio Emilia okullarında sadece proje mi yapılıyor? Reggio Emilia öğretmenlerinin özel eğitime yaklaşımı nedir? Reggio Emilia çocukları neden bu kadar uyumlu? Reggio çocukları üstün yetenekli mi? Bilişsel, fiziksel ve sosyal-duygusal gelişim alanlarında yaşıtlarından nasıl ileri olabiliyorlar? Ve sizin sorularınız... Hepsine ve daha fazlasına cevap arayacağımız etkileşimli eğitimimize bekleriz.

ÜCRET VE KAYIT: Katılım ücreti 200 TL’dir. Çalışmayan ön lisans ve lisans öğrencileri için ise 150 TL’dir. Eğitim ücretini karşılamakta zorlanan üniversite öğrencileri için askıda eğitim de hediye edebilirsiniz. Askıda eğitim hediye etmek istiyorsanız kayıt formunun ‘eklemek istedikleriniz’ kısmına not düşebilirsiniz. Kayıt için sayfanın sonunda yer alan kayıt formunu doldurmanızı rica ediyoruz. Form bize ulaştıktan sonra kayıt bilgileri size e-posta ya da Whatsapp mesajı olarak iletilecektir.

KATILIM BELGESİ: Alternatif Okullar tarafından düzenlenen bir katılım belgesi verilecektir.

BAĞIMSIZ ÖĞRENEN ÇOCUKLAR

TARİH VE SAAT: 11 MAYIS 2023 20.00-23.00

PLATFORM: Online-ZOOM

EĞİTMEN

DOÇ. DR. SEDA SARAÇ: : Saraç, lisans eğitimini Marmara Üniversitesi’nde, yüksek lisans eğitimini ise Yıldız Teknik Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Temel Eğitim alanında doktora derecesini Marmara Üniversitesi’nden alan Saraç, halen Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Temel Eğitim Bölüm Başkanlığı ve Okul Öncesi Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerini sürdürmektedir. Uzun yıllardır okul öncesi ve ilkokul çocuklarının öğrenme becerileri alanında çalışmalar yapan Saraç’ın bu konuda çok sayıda bilimsel yayını bulunmaktadır. Saraç’ın yine Yeni İnsan Yayınevi tarafından yayınlanan Prof. Dr. Münire Erden ile birlikte kaleme aldığı ebeveynlere yönelik Okul Başarısının Sınırları: Zeka ve Öz Düzenleme isimli bir kitabı bulunmaktadır.

İÇERİK

Bu eğitimde çocukların kendi öğrenme sorumluluğunu alan, yaşam boyu öğrenenler olarak gelişmesini sağlayan beceriler ve erken çocukluk ve ilkokul dönemlerinde bu becerilerin nasıl desteklenebileceği ele alınacaktır.

ÜCRET VE KAYIT: Katılım ücreti 200 TL’dir. Çalışmayan ön lisans ve lisans öğrencileri için ise 150 TL’dir. Eğitim ücretini karşılamakta zorlanan üniversite öğrencileri için askıda eğitim de hediye edebilirsiniz. Askıda eğitim hediye etmek istiyorsanız kayıt formunun ‘eklemek istedikleriniz’ kısmına not düşebilirsiniz. Kayıt için sayfanın sonunda yer alan kayıt formunu doldurmanızı rica ediyoruz. Form bize ulaştıktan sonra kayıt bilgileri size e-posta ya da Whatsapp mesajı olarak iletilecektir.

KATILIM BELGESİ: Alternatif Okullar tarafından düzenlenen bir katılım belgesi verilecektir.

Kayıt formunu doldurduktan sonra 24 saat içinde hesap bilgilerini de içeren bir kayıt mesajı gönderilecektir.


[ninja_forms id=16]


  • Tamamlanan Online Eğitimler- Ayrıntılar için ilgili satırın üzerine tıklayınız

  • RIE (Resources for Infant Educarers®) ve Magda Gerber’in Educaring Yaklaşımı

    EĞİTİM : Saygılı ve Huzurlu Çocuk Yetiştirme (0-3 yaş) RIE (Resources for Infant Educarers®) ve Magda Gerber’in Educaring Yaklaşımının Temelleri

    EĞİTMEN: 0-3 yaş çocuk gelişimi ve bakımı alanında uzman olan Deborah Carlisle Solomon, “Baby Knows Best: Raising a Confident and Resourceful Child, the RIE®Way.” kitabının da yazarıdır. 2006-2014 yılları arasında da RIE® (https://www.rie.org/) yöneticiliğini yapmıştır. Deborah ebeveynler, çocuk bakıcıları, terapistler ve diğer erken çocukluk uzmanlarıyla çalışmakta ve çocuk bakım merkezlerine danışmanlık yapmaktadır. www.deborahcarlislesolomon.com

    HEDEF KİTLE: Eğitime 0-3 yaş çocuğu olan ebeveynleri, anne-baba adaylarını, 0-3 yaşa bakım verenleri, okul öncesi öğretmenlerini ve öğretmen adaylarını, 0-3 yaş bebek/çocuk bakımıyla ilgili herkesi bekliyoruz.

    TARİH VE SAAT: 5 Ağustos 2020 20.30 - 23.00

    Resources for Infant Educarers® (RIE) Temeli II. Dünya savaşı sonrası, Macaristan’da bulunan bir yetimhaneye dayanan 0-3 yaş çocuklarına bakım veren yetişkinlerin faydalanması için tasarlanan bir pedagojik yaklaşım şeklidir. 

    RIE®, çocukların ve yetişkin - çocuk ilişkisinin üzerinde sağladığı gözle görülür olumlu etkiler sayesinde ilgi görmüş ve şu an Avrupa, Asya, Avustralya, Yeni Zelanda ve Amerika gibi dünyanın birçok bölgesinde hem aileler hemde erken çocukluk dönemi alanında çalışan profesyoneller tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

    AİLE DİNAMİĞİNDE RIE: Her ne kadar iyi eğitimli, hazırlıklı, bilgili olursak olalım ebeveyn olmanın getirdiği sorumluluk ve beklentilere tam olarak hazır olmamız kolay değildir. 

    Mutluluk, endişe, heyecan, korku, koşulsuz sevgi gibi birçok duygunun iç içe geçtiği bu dönemde hem çocuğumuzun tüm ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamak için çabalarız hemde ömür boyu sürecek bir ilişkinin temellerini doğru atmanın endişesini taşırız. 

    RIE® yaklaşımı ebeveynlere ilk günden itibaren karşılıklı saygıya ve açık iletişime dayanan bir ilişki kurmanın önemini ve pratikte bunun nasıl elde edilebileceğine dair beceriler sunar. 

    RIE® yaklaşımını içselleştirilmiş ailelerde, aile dinamiğinin her alanına yansımış dinginlik ve huzurlu iletişim kolaylıkla gözlemlenebilir. Bu yaklaşım sayesinde aile bireyleri ihtiyaç duyulan anlarda duygusal ve fiziksel olarak erişilebilir olmanın önemini kavrarken bireylerin kişisel alanlarına saygı duyulması gerekliliği gerçeğini de içselleştirir.

    PROFESYONEL BAKIM SUNANLAR / KREŞLER İÇİN RIE®: Erken çocukluk dönemi alanında profesyonel çalışan bireyler olarak sorunluluğunu üstlendiğimiz çocuklar ve aileleri ile saygıya dayalı bir ilişki kurmak ve açık iletişim içerisinde kalmak son derece önemlidir. Birden fazla çocuğun bakımıyla ilgilenirken bireysel farklılıkları gözden kaçırmak olası bir durumdur. RIE® yaklaşımının temel ilkeleri arasında olan; her çocuğun kendi hızını takip edebilmesine olanak sağlamak, çocuğun yeterliliklerine ve öğrenme merakına güvenmek bize çalışma ortamımızda anda kalmak ve çocuğa en faydalı ortamı sağlamakta yardımcı olur. Doğru gözlem yoluyla doğru anlarda verilen fiziksel ve duygusal destekle çocuklar daha özgüvenli olur ve bireysel girişimlerde daha cesaretli hareket edebilmeye başlar. 

    RIE® yaklaşımı, ailelerinden sonra en güvenilir yetişkin olarak bizi benimseyen sorumluluğumuz altındaki çocuklar ile profesyonellik ve bireysel yakınlık, sevgi, ilgi ve özveri dengesini en sağlıklı şekilde kurmamıza yardımcı olur.

    Hazırladığımız eğitim sayesinde RIE® yaklaşımının temel ilkeleri ile ilgili bilgi sahibi olarak bu yaklaşımı hayatınıza entegre etmenin yöntemlerini öğreneceksiniz.

  • Orman Anaokullarında Bir Gün ve Günlük Akışın Altındaki Felsefe

    EĞİTİM: Orman Anaokullarında Bir Gün ve Günlük Akışın Altındaki Felsefe

    TARİH: 16 Eylül 2020 Saat: 21.00-23.30

    EĞİTMEN: Naturschule Deutschland e.V eğitmeni olan Andrea, anaokulu öğretmeni ve yetişkin eğitimi alanında da uzmandır. 2009 yılından bu yana olarak orman ve doğa pedagojisi alanında (Naturschule Deutschland e.V. Bildungshaus At. Ulrich ve diğer merkezlerde) seminerler, atölye çalışmaları, bilgilendirme toplantıları ve sunumlar yapmaktadır. www.naturzeit-kenk.com

    HEDEF KİTLE: Eğitime orman /doğa pedagojisine ilgi duyan herkes katılabilir.

  • Okuldan Uzak Kalmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri

    EĞİTMEN: Boston College da araştırma profesörü olan Peter Gray, Türkçe’de Çocuğum Okulu Sevmiyor 'Ama Oyun Oynamayı Çok Seviyor' (Kitabı incelemek için tıklayınız) adıyla basılan Free to Learn ve Psychology kitaplarının yazarıdır. Nöroendokrinoloji, gelişim psikolojisi, antropoloji ve eğitim alanında araştırmalar yürütmekte ve yayınlar yapmaktadır. Lisans eğitimini Columbia Üniversitesi’nde, doktora eğitimini ise Rockefeller Üniversitesi biyolojik bilimler alanında yapmıştır. Son yıllarda temel olarak çocukların doğal öğrenme yolları ve oyunun yaşamboyu değeri üzerine araştırmalar yapmakta ve yazmaktadır. Kar amacı gütmeyen Özyönetimli Öğrenme Birliği'nin (www.self-directed.org/) kurucu üyesidir. Ayrıca Let Grow (https://letgrow.org/) isimli sivil toplum kuruluşunun yönetim kurulu üyesidir. Peter Gray'in yazılarının bir kısmına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. https://www.psychologytoday.com/intl/experts/peter-gray-phd

    HEDEF KİTLE: Anne-babalar, bebeklere ve çocuklara bakım veren kişiler, okul öncesi ve ilkokul öğretmenleri, yöneticileri, çocuk psikologları, rehber öğretmenler, temel eğitim, eğitim bilimleri ve psikoloji alanlarında çalışan akademisyenler, alternatif eğitimle ilgili kişiler.

    TARİH VE SAAT: 13 Ekim 2020 20.00-22.30

  • Öğretmen Merkezli Sınıflardan Çocuk Merkezli Sınıflara: Demokratik Bir Sınıf Ortamı Yaratmak

    EĞİTMEN: Derrry Hannam Lisans eğitimini Oxford Üniversitesi’nde eğitim alanında, yüksek lisans eğitimini ise Exeter Üniversitesi’nde eğitim araştırmaları alanında yapmıştır. İngiliz devlet okullarında 20 yıl öğretmenlik yapan Derry, bu süreçte öğrencilerin demokratik ve haklara saygılı bir ortamda kendi öğrenmelerinin kontrolünü alabilecekleri ve kendi öğrenme süreçleriyle ilgili seçimler yapabilecekleri bir çevre yaratmaya çalışmıştır. Öğretmenlik ve müdür yardımcılığı görevlerinden sonra, benzer fikirleri olan öğretmenleri ve okulları desteklemeye çalışan bir okul müfettişi oldu. Avrupa Konseyi Demokratik Vatandaşlık Eğitimi projesinde danışman / eğitmen / raportör ve İngiliz ulusal müfredatının vatandaşlık eğitiminin geliştirilmesinde araştırmacı / danışman olarak çalıştı. İngiliz Eğitim Bakanlığı’nın talebi üzerine, okullarda demokratik, katılımcı, öğrenci merkezli yöntemler ve daha yüksek akademik sonuçlar, daha az anti-sosyal davranış ve daha fazla okula devam arasındaki ilişkileri inceleyen ‘Hannam Raporu’nu yazdı. Okul demokrasisi konusunda birçok Avrupa okul öğrenci organizasyonuyla çalıştı. Okulda demokrasiyle ilgili kitaplarda ortak yazar olarak yer aldı. Başka bir yol mümkün- Devlet okulunda demokratik bir öğretmen olmak (Another Way is Possible – Becoming a Democratic Teacher in a State School) isimli kitabın da yazarıdır. Ayrıca ‘demokratik eğitim’ ve ‘demokrasi için eğitim’ konularında çok sayıda konferansın düzenlenmesine katkı sunmuştur. Derry dünya genelinde 500’den fazla bulunan ve çoğunlukla özel okullardan oluşan demokratik eğitim hareketi ile devlet okul sistemleri arasında diyaloğu sağlayan birleştirici bir kişi olarak nitelendirilmektedir. Derry halen birkaç ülkedeki kuruluş aşamasında bulunan demokratik okula destek vermektedir.

    HEDEF KİTLE: Okul öncesi, ilkokul ve ortaöğretim öğretmenleri, yöneticileri, çocuk psikologları, rehber öğretmenler, temel eğitim, eğitim bilimleri ve psikoloji alanlarında çalışan akademisyenler, anne-babalar, alternatif eğitimle ilgili kişiler.

    TARİH VE SAAT: 16 Kasım 2020 Saat: 20.00-22.30

  • Permakültür İlkeleriyle Okul Bostanları Tasarımı

    EĞİTMEN: Dilek Yürük 1998’de İstanbul Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden mezun oldu. Kamu ve özel kurumlarda farklı projelerde tasarımcı ve uygulamacı kimlikleriyle çalıştı. Permakültür tasarım eğitimi aldıktan sonra 2016 yılından bu yana kendi ismini taşıyan firmasında peyzaj/permakültür ve kentsel tarım alanları konusunda çalışmalarına devam etmekte. Eş zamanlı olarak çocuklarla birlikte “Okul Bostanları” isimli dersler gerçekleştirmekte olan Dilek’in çalışma alanlarını permakültür, çocuklarla gıda üretimi, orman ve doğa eğitimleri, yerel gıda üreticilerinin desteklenmesi, kentsel tarım, üretken ve ekolojik peyzaj konuları oluşturuyor. Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölümünde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak üç dönem görev alan Dilek Slow Food gönüllüsüdür.

    HEDEF KİTLE: Okul öncesi, ilkokul ve ortaöğretim öğretmenleri, yöneticileri, çocuk psikologları, rehber öğretmenler, öğretmen adayları, temel eğitim, ortaöğretim ve eğitim bilimleri alanlarında çalışan akademisyenler, anne-babalar, alternatif eğitimle, permakültürle ilgili kişiler, çocuklarla doğa çalışmaları yapan kişiler.

    TARİH VE SAAT: 25 Kasım 2020 Saat: 20.00-22.30

  • Reggio Emilia Yaklaşımının Değerleri

    EĞİTMEN: Marina Castagnetti

    TARİH: 17 Aralık 2020 Saat: 20.30

  • Orman Anaokullarında Bilimsel Düşünme Becerilerinin Temelleri Nasıl Oluşturulabilir?: Su, Toprak ve Ateşle İlgili Projeler

    EĞİTİM: Orman Anaokullarında Bilimsel Düşünme Becerilerinin Temelleri Nasıl Oluşturulabilir?: Su, Toprak ve Ateşle İlgili Projeler

    10 Aralık 20.00

    EĞİTMEN: Naturschule Deutschland e.V eğitmeni olan Andrea, anaokulu öğretmeni ve yetişkin eğitimi alanında da uzmandır. 2009 yılından bu yana olarak orman ve doğa pedagojisi alanında (Naturschule Deutschland e.V. Bildungshaus At. Ulrich ve diğer merkezlerde) seminerler, atölye çalışmaları, bilgilendirme toplantıları ve sunumlar yapmaktadır. www.naturzeit-kenk.com

  • Korkusuz Çocukluk İçin Krishnamurti Okulları: Center for Learning (CFL)

    SÖYLEŞİ: Korkusuz Çocukluk İçin Krishnamurti Okulları: Center for Learning (CFL)

    12 Ocak 2021 18.30

    Krishnamurti Okulları ve CFL Hakkında

    Krishnamurti okulları ‘dünya öğretmeni’ olarak tanınan Jiddu Krishnamurti’nin felsefesine dayanan okullardır.

    CFL’in eğitim yaklaşımında korku, zorlama ve dışsal motivasyon araçları yoktur. Dünyadaki tüm sorunların kaynağı insanın içindeki korku, hırs, öfke gibi duygulardır. Bu nedenle eğitimin temel amacı içe dönüş ve kendini bilmek olmalıdır.

    CFL’de öğrenme denildiğinde sadece akademik öğrenme kastedilmez, aynı zamanda yaşamın, düşüncenin ve duyguların karmaşık günlük süreçlerinin sorgulanması da kastedilir. Öğrenme koşullanmalarımızın, psikolojik durumumuzun ve günlük alışkanlıklarımızın farkındalığı ile ilgilidir. Bu farkındalık sürecini kolaylaştırmak için öğrencilerin tek başına, sessiz zaman geçirebileceği alanlar olması önemlidir. Doğa ve doğal süreçlerin farkındalığı da öğrenmenin önemli bir parçasıdır.

    CFL’ye göre öğrenme ancak bireyler arasındaki açık uçlu ve açık görüşlü diyalogla gerçekleşebilir. Bu diyalogların amacı doğru sonuca ulaşmak değil, kendi koşullanmalarımızı kavramaktır.

  • Okullarda Kompost Uygulamaları

    EĞİTMEN: Dilek Yürük 1998’de İstanbul Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden mezun oldu. Kamu ve özel kurumlarda farklı projelerde tasarımcı ve uygulamacı kimlikleriyle çalıştı. Permakültür tasarım eğitimi aldıktan sonra 2016 yılından bu yana kendi ismini taşıyan firmasında peyzaj/permakültür ve kentsel tarım alanları konusunda çalışmalarına devam etmekte. Eş zamanlı olarak çocuklarla birlikte “Okul Bostanları” isimli dersler gerçekleştirmekte olan Dilek’in çalışma alanlarını permakültür, çocuklarla gıda üretimi, orman ve doğa eğitimleri, yerel gıda üreticilerinin desteklenmesi, kentsel tarım, üretken ve ekolojik peyzaj konuları oluşturuyor. Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölümünde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak üç dönem görev alan Dilek Slow Food gönüllüsüdür.

    HEDEF KİTLE: Okul öncesi, ilkokul ve ortaöğretim öğretmenleri, yöneticileri, çocuk psikologları, rehber öğretmenler, öğretmen adayları, temel eğitim, ortaöğretim ve eğitim bilimleri alanlarında çalışan akademisyenler, anne-babalar, alternatif eğitimle, permakültürle ilgili kişiler, çocuklarla doğa çalışmaları yapan kişiler.

    TARİH VE SAAT: 18 Ocak 2020 Saat: 20.00-22.30

  • Çocuğun Kendi Varoluşunu Tüm Boyutlarıyla Tanıması İçin Bütüncül Eğitim

    EĞİTİM : Çocuğun Kendi Varoluşunu Tüm Boyutlarıyla Tanıması İçin Bütüncül Eğitim

    İÇERİK: Bütüncül Eğitim Sri Aurobindo ve Auroville’in kurucusu, annesi Mira Alfassa tarafından geliştirilmiş, bireyin tüm farklı yönlerine eğilmeyi amaçlayan bir eğitim sistemidir. Bütüncül eğitim çocuğu bir bütün olarak ele alır: Beden, duyular, duygular, karakter, etik ve estetik, zihin, öz ve psişe (ruh)… Bütüncül eğitimde tüm bu niteliklere sahip varlığın merkezinde bütünü aydınlatan ve uyumlu hale getiren psişe, öz bulunur. Fabrice eğitim sırasında çocuk gelişiminin yukarıda bahsedilen tüm yönlerini tutarlı ve ince bir şekilde birleştiren bir yaklaşım olan bütüncül eğitimin temel özelliklerini ele alacak.

    EĞİTMEN: Fabrice Dini İsviçre'de doğdu ve 17 yıl Hindistan'da yaşadı. Hindistan’da bütüncül eğitim, yoga ve mindfulness alanlarında uzmanlaştı. Bu kadim topraklardaki yolculuğu sırasında, bütüncül eğitim alanındaki lider isimlerle işbirliği yapma ayrıcalığına sahip oldu. Bu işbirliği, çeşitli kitapların yazımı, bütüncül eğitime adanmış DVD'lerin üretimi gibi birçok meyveyi beraberinde getirdi. Auroville'de amacı bütüncül eğitimin ilkelerini uygulamak olan bir okulun kuruluşunda yer aldı ve Hindistan'daki birkaç yenilikçi okulda ders verdi. İsviçre'de açık hava eğitimine dayalı öncü bir okulun kurucu ortağı oldu. Fabrice, çocuklar ve ergenler için sertifikalı bir mindfulness eğitmenidir ve MBSR (yetişkinler için mindfulness programı) eğitimleri vermektedir. Birçok okulda ve şirkette ve ayrıca İsviçre'deki bir üniversitede bütüncül eğitim, mindfulness, stres yönetimi dersleri veriyor. Ayrıca çocuklar, öğretmenler, veliler ve şirketler için konferanslar, çalıştaylar ve dersler düzenlemektedir. Fabrice ‘Integral Education for Growth and Blossoming’ kitabının yazarıdr. www.fabricedini.com

    HEDEF KİTLE: Okul öncesi, ilkokul ve ortaöğretim öğretmenleri, yöneticileri, öğretmen adayları, temel eğitim, ortaöğretim ve eğitim bilimleri alanlarında çalışan akademisyenler, anne-babalar, alternatif eğitimle ilgili kişiler.

    TARİH VE SAAT: 22 Ocak 2021 20.00

  • Reggio Emilia Yaklaşımında Çocuk İmajı ve Çevre

    EĞİTİM: Reggio Emilia Yaklaşımında Çocuk İmajı ve Çevre. Reggio Children, Dadya Çocukları ve Alternatif Okullar ile birlikte düzenlenmiştir.

    EĞİTMEN: Marina Castagnetti

    TARİH: 19 Şubat 2021 Saat: 20.30

  • Reggio Emilia Yaklaşımı’nda Projeler ve Uygulama Örnekleri

    PANELİSTLER: Doç. Dr. Hatice Zeynep İnan: Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programından mezun olmuş ve bir süre İstanbul’da Rehber ve Psikolojik Danışman olarak çalışmıştır. Daha sonra MEB bursunu kazanarak Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşmiş ve Ohio State Üniversitesi’nde Erken Çocukluk Eğitimi alanında yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamlamıştır. İspanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki farklı üniversitelerde misafir öğretim üyeliği yapmıştır. Halen Bursa Uludağ Üniversitesi, Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’nda tam zamanlı öğretim üyesi olarak ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Okul Öncesi Eğitimi konusunda birçok ulusal/uluslararası konferans vermiş ve yayın çıkarmıştır. Kazandığı ödüllerden bazıları: Reggio Emilia Yaklaşımı konulu makalesi, 2011 yılında ABD National Science Teaching Association (NSTA) tarafından “Öğretmenlerin Okuması Gereken En İyi 5 Makale” arasında seçilmiştir; İnan, 2016 yılında Bilim Akademisi (The Science Academy) tarafından BAGEP “Genç Bilim İnsanı” ödülüne layık görülmüştür. Çalışma alanları; Reggio Emilia Yaklaşımı başta olmak üzere, okul öncesi eğitim program, model ve yaklaşımları, güncel konular/sorunlar, öğretmen eğitimi, çevre düzenleme ve kalite standartlarıdır. Reggio Emilia Yaklaşımı konusunda derinlemesine çalışmalar yapan İnan, Reggio Emilia okullarında proje çalışmalarından, fen eğitimine, gelişen okuryazarlığa, kaynaştırmaya ve dokümantasyona kadar birçok konuyu kaleme almıştır ve “Okul Öncesi Eğitimde Çağdaş Yaklaşımlar Reggio Emilia Yaklaşımı ve Proje Yaklaşımı” isimli kitabın da yazarıdır. Berke ve Yavuz isimlerinde iki gencin annesidir. e-posta: haticezeynep@hotmail.com https://avesis.uludag.edu.tr/zeynepinan/yayinlar REGGİO EMİLİA İLHAMLI VAHİDE YILMAZ ANAOKULU KURUCUSU VAHİDE YILMAZ: Okul öncesi öğretmenliği lisans eğitimini 1986 yılında Bulgaristan’da tamamladı. 1986-2008 yılları arasında MEB’e bağlı anaokullarında okul öncesi öğretmeni olarak görev yaptı. Montessori, Orff-Schulwerk, Üstün Yetenekli Çocukların Eğitimi, Yaratıcı Drama, Öğrenen Lider Öğretmen, Yaratıcı Okuma gibi birçok eğitim aldı. 2008-2016 yılları arasında okul müdürü olarak görev yaptı. UNICEF’in finansal desteğiyle MEB’in “Aileler İçin Temel Eğitim Programında” (AİTEP) lider kolaylaştırıcı olarak, modül yazımı ve eğitici eğitimlerinde görev aldı. 2009-2016 yılları arasında lider kolaylaştırıcı olarak ebeveynlere eğitim verdi. Okan Üniversitesi’nde, “Eğitim Yönetiminde Uzmanlık’’ bölümünde yüksek lisansını 2013 yılında tamamladı. Meslek hayatı boyunca alternatif eğitim modellerine ilgi duydu. Bu yöntemleri incelemek için yurt içi ve yurt dışında birçok eğitime ve araştırma-inceleme gezisine katıldı. Orman okulu pedogojisi ile ilk defa 2013 yılında bir araştırma gezisinde Estonya’da tanıştı. Bu konuda derinlemesine araştırmalar yaptı. Çocuk ve doğa arasında bağ kurmayı, çevreyi koruyan, duyarlı bireyler yetiştirmeyi başlıca amaç edindi. Bu amaçla Ekolojik Okuryazarlık, Orman Okulu Eğitimi, Doğada Dil ve Matematik, Doğada Kodlama Eğitimci Eğitimi, Reggio Emilia eğitimleri aldı. 3-5 Mayıs 2019 tarihlerinde, İsviçre-Zürih’te Children Worldwide Hand İn Hand (Uluslararası Orman Okulları Konferansı) konferansına katıldı. 2015 yılında doğa temelli ve Reggio Emilia ilhamlı Özel Vahide Yılmaz Anaokulu’nu kurdu. Halen burada kurucu müdür olarak görev yapmaktadır. REGGİO EMİLİA İLHAMLI VAHİDE YILMAZ ANAOKULU ÖĞRETMENİ NİMET ÇELİK: Çok genç yaşlardan beri çocuklarla bir arada olma, onlarla ilişki ve diyalog kurma hevesim meslek seçimimde oldukça etkili oldu. Bu durum neticesinde henüz daha lise yıllarımda “Çocuk Gelişimi ve Eğitimi” bölümünü tercih ettim. 1994 yılından beri içinde olduğum bu mesleki süreçte yeni şeyler öğrenmek, farklı bakış açıları geliştirmek, yenilenmek, değişmek ve öğrendiklerimi paylaşmak her zaman en önemsediğim hususlar oldular. Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünde lisans, Atatürk Üniversitesi Sosyal Hizmetler ve Atatürk Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümlerinde önlisans mezunuyum. İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünde 3. Sınıfı öğrencisi olarak eğitimime devam etmekteyim. En büyük hedefim, bu süreçte yolumun kesiştiği çocukların hayatlarına ve kalplerine dokunabilmektir. Bu hedef doğrultusunda belirlemiş olduğum ana felsefem; Fark eden, fark yaratan, duyarlı, empati becerisi gelişmiş bireyler yetiştirmek ve onların bu yolculuklarında rehber olurken zaman zaman onları kendime rehber alarak bu yolculuğu sürdürmektir. Bu doğrultuda mesleki gelişimimi güçlendirmek için; Yaratıcı Drama, Beden Perküsyonu, Orff Eğitimi, Reggio Emilia Eğitimi, Orman Pedagojisi eğitimleri aldım. 2005-2015 yılları arasında farklı resmi ve özel okullarda okul öncesi öğretmeni olarak görev yaptım. 2015 yılı itibariyle Vahide Yılmaz Anaokulu’nda okul öncesi öğretmeni olarak Orman Anaokulları, Sınıf Dışı Öğrenme ve Reggio Emilia alanında çalışma ve uygulamalara devam etmekteyim.

    TARİH VE SAAT: 21 Mayıs 2020 20.00

  • Reggio Emilia Yaklaşımı’nda Dokümantasyon ve Uygulama Örnekleri

    PANELİSTLER: DR. ELİF KALKAN: Yüksek lisans ve doktora eğitimimi Hacettepe Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi bölümünde tamamladım. Yüksek lisans tezimde okul öncesi eğitim kurumlarında kalite konusunu, doktora tezimde ise Vygotsky’nin Sosyal Yapılandırmacı yaklaşımı üzerine çalıştım. Bu süreçte çeşitli okullarda öğretmenlik ve yöneticilik yaptım. Öğretmenlik yıllarım eğitim alayişimi şekillendirirken bir eğitimci olarak farklı okul öncesi eğitim yöntemlerini deneyimleme ve uygulama şansı buldum. Türkiye’de yöneticilik yaptığım okulda öğretmen eğitimleri vererek proje yaklaşımını başlattım. Diğer yandan, birçok başka ortamda Reggio Emilia felsefesine dair eğitim ve seminer verdim. Bu arada uzman bir akademisyen kadroyla birlikte Vygotsky’nin Sosyal Yapılandırmacı yaklaşımını temel alan Bodrova ve Leong’un Tools of the Mind kitabinin Zihnin Araçları adıyla Türkçe’ye çeviri ekibinde yer aldım. Doktora eğitimimi tamamladıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri Kaliforniya eyaletine yerleştim. 2016 yılından buyana Reggio Emilia felsefesini benimsemiş bir okulda yöneticilik yapmaktayım. Çalışmakta okulun eğitim öğretim kadrosu ile birlikle birçok Reggio Emilia eğitim ve seminerine katildim ve öğretmen eğitimleri verdim. Okul öncesinde kurumsal eğitimde kalite, yöntem ve öğretmen eğitimleri konularında çalışmalarımı sürdürüyorum. REGGİO EMİLİA İLHAMLI DADYA ÇOCUKLARI ANAOKULU ÖĞRETMENİ BÜŞRA EVEYİK: Liseyi Kastamonu da bir öğretmen lisesinde okudum. Dil bölümü öğrencisi olduğum için Erasmus ve yurt dışından gelen gezginlerle ilgili projelerde yer aldım. Bu nedenle farklı kültürlere, giyim tarzlarına ve yeni tatlar denemeye ilgi duydum. Lisans eğitimimi Ankara Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalında tamamladım. Üniversite 3. Sınıftayken 8 ay kadar bir yetenek kampüsünde yardımcı eğitmen olarak çalıştım. Çocuk yogası eğitmenlik eğitimi programına katılarak çocuk yogası eğitmenlik sertifikamı aldım. Fotoğraf ve sinemaya karşı hep büyük bir ilgim vardı. Üniversitedeyken Ankara Fotoğraf sanatçıları derneğinde (AFSAD) 3 kur eğitimimi tamamladım ve hafta sonları asistanlık yapmaya devam ettim. Bazı kısa ve uzun metraj film projelerinde yer aldım. Çok sevdiğim hobimi mesleğimle birleştirmek istedim ve çocuklarla fotoğrafçılık atölyeleri yürüttüm. Karanlık odada çalışan çocukların gözlerindeki ışık benim için müthiş bir deneyimdi. Üniversitede Alternatif okul yaklaşımlarını incelerken yurtdışında bazı okullarda felsefe eğitimine 2 yaşında başlandığını öğrendim. Bu konu çok ilgimi çekti ve bitirme tezimde okul öncesi dönem çocuklarında düşünme eğitimi üzerine çalıştım. Öğretmenlikte 4. senem. Hep üniversitede öğrendiklerimi rahatlıkla uygulayabileceğim alternatif bir okulda çalışmak istemiştim. Banu Hanım ve Dadya ailesi bunu bana fazlasıyla sundu. Bu ailenin bir parçası olduğum için çok mutluyum… REGGİO EMİLİA İLHAMLI DADYA ÇOCUKLARI ANAOKULU ÖĞRETMENİ GÖZDE ÖZTÜRK: Benim hikayemde anlatacak çok anım, söyleyecek çok şarkım, kurduğum çok hayalim var ama yaz yaz bitmez. O yüzden size birazını anlatacağım. Hayal kurmayı çok seven kurduğu hayallere inanan biriyim. En büyük hayalim doğadaki tüm canlılar ile birlikte masal anlatmak ve şarkı söylemek. Şarkı söylemeyi her zaman çok severdim her anımı neredeyse şarkı söyleyerek geçirirdim ama Ukulele hayatıma girdiğinden beri onunla dostluğum pekiştikçe daha da arttı. Doğanın bir hikayesi var ve ben bu hikayenin bir melodisi olduğuna inanıyorum. En sevdiğim renk doğadan geliyor yani yeşil. Masal anlatmayı yazmayı çok severim. Bu sıralar daha çok masal anlatmayı, yazı yazmayı, konuşmayı müzikal hale getirmeyi merak edindim. Çocukların getirmeyi merak edindim. Çocukların dünyasına girmem zor olmadı. Çocuksu bir olduğu için onlarla sohbet etmeyi, oyun oynamayı çok seviyorken neden her anımda çocuklar olmasın dedim ve ilk maceram Dadya Çocukları'nda başladı ve keyifle devam ediyor. Çocuklarla ile birlikte bende büyüyorum gelişiyorum ve her geçen gün keşfettiklerimle yeni bir ben oluyorum. Kendi ritmimi bulduğum, kendi hikayemi yazdığım bu yolda merakım, heyecanım çocuklar ile daha keyifli. Çocuklarla çıktığım bu yolda onlara kendimden ufacık izler bırakmak en büyük isteğim. Onlardan aldığım enerji, yaşadığım anılar, gözlerinde gördüğüm ışıkla kendi hikayeme yenilerini ekleyerek hayallerime yaklaşıyorum… Belki bir gün hayallerin gerçekleştiği bir noktada buluşuruz… Kim bilir... Söylemeyi atlamadan lisans eğitimine Gazi Üniversitesi'nde başladım, Hacettepe'de devam ettim.

    TARİH VE SAAT: 22 Mayıs 2020 20.00

  • Sri Aurobindo ve The Mother’ın Bütüncül Eğitim Yaklaşımı: Minnettarlık, Kalbimizde Bir Güneş

    İÇERİK: Bu oturumda kendi hayatımızda ve çocukların hayatında minnettarlığı yerleştirmek için çeşitli alıştırmalar yapacağız. Araştırmalar minnettarlık duygusu yüksek olan insanların daha destekleyici, cömert ve merhametli olduğunu göstermektedir. Bu kişiler affetmeye daha yatkın, diğer insanlarla daha kolay bir araya gelen, kendini daha az yalnız ve tecrit edilmiş hisseden insanlardır. Minnettarlık sonucunda, fiziksel düzeyde bağışıklık sistemi güçlenir, acıya dayanıklılık artar, kan basıncı düşer, daha fazla spor yapmaya ve sağlığına daha iyi bakmaya yönelik bir eğilim oluşur. Minnettarlık hisseden insanların aynı zamanda pozitif duyguları gelişir, daha uyanık, canlı, zinde hissederler, daha iyimser ve mutludurlar, daha fazla zevk ve keyif alırlar. Çocuklarda ve ergenlerde pozitif psikoloji konusunda uzmanlaşan, bir okul psikoloğu ve araştırmacı olan olan Jeffrey J. Froh, okullarda minnettarlığı teşvik etmek için çeşitli etkinlikler geliştirmiştir. Bu etkinliklerle ilgili yapılan araştırmalar, bu çalışmalara dahil olan çocukların negatif duygularında ve bunların fiziksel semptomlarında azalma olduğunu; pozitif duygularda ve öğrenciler arasındaki iyimserlikte bir artış olduğunu göstermektedir. Öğrenciler aynı zamanda okuldan ve genel olarak hayattan daha fazla memnuniyet duyarlar.

    TARİH VE SAAT: 30 Nisan 2021 20.00

  • Sri Aurobindo ve The Mother’ın Bütüncül Eğitim Yaklaşımı: Çocukların ve Öğretmenlerin Karakter Güçlerini Geliştirmek

    İÇERİK: Her varlık eşsizdir ve bu eşsizlik her bireye özgü olan bir demet nitelik ile kendini gösterir. Çocuklar bu içsel niteliklerini keşfedip geliştirdiklerinde, üzerine kendi kişiliklerini ve dünyadaki eylemlerini inşa edebilecekleri sağlam bir temel kurarlar. Pozitif psikoloji uzun yıllardır insanın niteliklerini sınıflandırmak amacıyla bu güçler üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Martin Seligman ve Christopher Peterson ‘Karakter Güçleri ve Erdemler (Character Strengths and Virtues)’ isimli kitaplarında bu güçlerle ilgili bir referans çerçevesi çizmişler ve farklı kültürlerde, medeniyetlerde sürekli olarak yinelenen 24 karakter gücü olduğunu öne sürmüşlerdir. Oturumda bu karakter güçleri ele alınacak ve bunlarla ilgili alıştırmalar yapılacaktır.

    TARİH VE SAAT: 26 Mart 2021 20.00

  • Sri Aurobindo ve The Mother’ın Bütüncül Eğitim Yaklaşımı: Bilinçli Farkındalığa (Mindfulness) Giriş

    İÇERİK: Bu oturumda bilinçli farkındalığın ne olduğu ve çocuklarla nasıl uygulanabileceği ele alınacak ve farklı alıştırmalar yapılacak. Bilinçli farkındalık dikkat ederek, amaca odaklanarak, mevcut anda ve yargılamadan yapılan bir farkındalıktır. Bilimsel olarak doğrulanmış olan bu metot yetişkinlere yönelik olduğu gibi çocuklara, hemşirelere, hastalara, girişimcilere, sporculara…, öğretmenlere ve anne-babalara da yöneliktir. Bilinçli farkındalık hareketi dünyanın çeşitli yerlerinde birçok ülkede okullarda ve üniversitelerde yaygınlaşmaktadır. Bilinçli farkındalığın okullardaki faydalarıyla ilgili çalışmalar stresi, kaygıyı, depresyonu ve kötü davranışları azalttığını göstermiştir. Bu çalışmalar aynı zamanda çocukların öfkelerini yönetmelerine, uykularını düzenlemelerine ve öz saygılarını yükselmelerine de yardımcı olur. Bilinçli farkındalık çalışmalarına devam eden çocuklar daha sakindir ve duygularını yönetme yetenekleri daha yüksektir. Yakın zamanda yapılan meta-analizler bilinçli farkındalık çalışmaları yapan çocukların daha empatik olduklarını, daha iyi sosyal beceriler gösterdiklerini, dikkat düzeylerinin, hafızalarının ve akıl yürütme becerilerinin de yükseldiğini doğrulamıştır.

    TARİH VE SAAT: 25 Şubat 2021 20.00

  • Bütüncül Eğitimin Temelleri: Sri Aurobindo ve Mira Alfassa’nın Çalışmaları

    İÇERİK: Bu oturumda bütüncül eğitimin temelleri Sri Aurobindo ve Miras Alfassa’nın çalışmaları üzerinden ele alınacaktır. “Her çocuk ilginç öyküleri sever, kahramanlara tapar ve yaşadığı ülkeyi sever. Çocuğun içindeki bu özelliklere hitap edin ve onun farkına bile varmadan yaşamayı ve yaşadığı ülkenin tarihinin insani yönlerini keşfetmesine izin verin. Her çocuk sorgulayıcıdır, araştırmacıdır, analizcidir ve acımasız bir anatomisttir. Çocuğun içindeki bu özelliklere hitap edin ve onun farkına bile varmadan bir bilim insanı için gereken temel bilgilere ve doğru mizaca erişmesine izin verin. Her çocukta doyumsuz bir entelektüel merak ve metafizik sorgulama yönelimi vardır. Bunu kullanın ve dünyayı, kendini anlamasına dair bir yol çizin. Her çocukta taklit yeteneği ve hayal gücü dokunuşu vardı. Bunu kullanın ve sanatçı yetilerinin temellerini hazırlayın.” Sri Aurobindo

    TARİH VE SAAT: 28 Mayıs 2021 20.00

  • Bağımsız Öğrenen Çocuklar

    TARİH VE SAAT: 27 Aralık 2021 20.00-22.30

    İÇERİK

    Bu eğitimde çocukların kendi öğrenme sorumluluğunu alan, yaşam boyu öğrenenler olarak gelişmesini sağlayan beceriler ve okul öncesi ve ilkokulda bu becerilerin nasıl desteklenebileceği ele alınacaktır.

    EĞİTMEN

    DR. SEDA SARAÇ: Saraç, lisans eğitimini Marmara Üniversitesi’nde, yüksek lisans eğitimini ise Yıldız Teknik Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Temel Eğitim alanında doktora derecesini Marmara Üniversitesi’nden alan Saraç, halen Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Temel Eğitim Bölüm Başkanlığı ve Okul Öncesi Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerini sürdürmektedir. Uzun yıllardır okul öncesi ve ilkokul çocuklarının öğrenme becerileri alanında çalışmalar yapan Saraç’ın bu konuda çok sayıda bilimsel yayını bulunmaktadır. Saraç’ın yine Yeni İnsan Yayınevi tarafından yayınlanan Prof. Dr. Münire Erden ile birlikte kaleme aldığı ebeveynlere yönelik Okul Başarısının Sınırları: Zeka ve Öz Düzenleme isimli bir kitabı bulunmaktadır.

    HEDEF KİTLE: Okul öncesi ve ilkokul öğretmenleri, yöneticileri, atölye yürütücüleri, pedagoglar, rehber öğretmenler, öğretmen adayları, temel eğitim ve eğitim bilimleri alanlarında çalışan akademisyenler, anne-babalar, alternatif eğitimle ilgili kişiler.

  • Erken Çocukluk Eğitiminde Sürdürülebilirlik

    TARİH VE SAAT: 1. Modül 20 Aralık 2022 20.00-23.00 - 2. Modül 22 Aralık 2022 20.00-23.00

    İÇERİK

    1. Modül

    *Sürdürülebilir kalkınma

    *Sürdürülebilirlik için erken çocukluk eğitimi: Çevresel, ekonomik ve sosyo-kültürel boyutları ile

    *İklim krizi ve sürdürülebilirlik için eğitim

    *Küresel amaçlar ile ilişkili uygulama örnekleri

    2. Modül

    *Sürdürülebilirlik için eğitimi bütüncül okul bakış açısı ile hayata geçirme

    *Okullarda dönüşümü nasıl sağlarız: Eğitim programı, personelin mesleki gelişimi ve fiziksel ortamın dönüşümü

    *Sürdürülebilirlik için eğitim sürecini değerlendirme

    EĞİTMEN

    DOÇ. DR. DENİZ KAHRİMAN PAMUK Deniz Kahriman-Pamuk, 2005 yılında Ankara Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü’nden lisans derecesini aldı. İki yıl, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir anaokulunda öğretmen olarak görev yaptıktan sonra, 2007 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Okul Öncesi Eğitimi alanında yüksek lisans derecesini 2010 yılında, doktora derecesini ise 2016 yılında aldı. Araştırma alanları arasında erken çocukluk döneminde sürdürülebilirlik için eğitim ve doğa temelli uygulamalar ön plana çıkmaktadır. Ulusal ve uluslararası düzeyde yayınlanmış makaleleri, kitap bölümleri ve konferans bildirileri bulunmaktadır. Ayrıca TÜBİTAK desteği ile yürütülen ulusal- uluslararası projelerde, yürütücü ve uzman olarak görev yapmaktadır. 2016 yılından bu yana Mersin Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Temel Eğitim Bölümü, Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

    HEDEF KİTLE: Okul öncesi öğretmenleri, yöneticileri, atölye yürütücüleri, pedagoglar, rehber öğretmenler, öğretmen adayları, temel eğitim ve eğitim bilimleri alanlarında çalışan akademisyenler.